Levertijd van slechts twee dagen

Vanaf 50 euro gratis verzending

Alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen

Wijzigingen reglementen KNHS per 1 april 2019

Per 1 april 2019 zijn er een aantal regels voor officiële KNHS-wedstrijden aangescherpt, toegevoegd of geschrapt. Denk hierbij aan de minimale ruimte die tussen het neusbot en de neusriem moet zitten. In dit blog lees je wat er per 1 april 2019 in de reglementen gaat veranderen.

Deel dit blog met iemand via:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Per 1 april 2019 zijn er een aantal regels voor officiële KNHS-wedstrijden aangescherpt, toegevoegd of geschrapt. De KNHS oefent met deze reglementen invloed uit op het welzijn van paarden en pony’s. Denk hierbij aan de minimale en maximale leeftijd van het paard om deel te mogen nemen aan een wedstrijd. Maar ook welk soort hoofdstel, beenbescherming etc. wel of niet is toegestaan. In dit blog lees je wat er per 1 april 2019 in de reglementen gaat veranderen.

Verschillende soorten reglementen

Er zijn vier verschillende soorten reglementen die van toepassing zouden kunnen zijn:

Dit blog zal zich op de eerste twee richten: Het Algemeen Wedstrijdreglement en het Disiplinereglement. Het Algemeen Wedstrijdreglement geldt voor alle ruiters en amazones die deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden. Het Disciplinereglement is afhankelijk van de discipline waarin wordt gestart.

Wijzigingen Algemeen Wedstrijdreglement per 1 april 2019

 • Regels die betrekking hadden op reclame-uitingen op bijvoorbeeld dekjes, oornetjes etc. zijn geschrapt. Je bent dus vrij om in welke vorm/grote dan ook, reclame op je kleding en harnachement te dragen.
 • Beperkingen in de kleur van het neus en/of oornetje zijn opgeheven.
 • De minimale standaard voor de ruimte tussen het neusbot en de neusriem moet minstens 1,5 cm zijn. Door je ring- en middelvinger tussen het neusbot en de neusriem te steken, kun je te weten komen of de neusriem niet te strak zit. Let wel: de een heeft kleinere vingers dan de ander, dus bij twijfel kun je de neusriem een gaatje ruimer doen.

Wijzigingen Disciplinereglementen per 1 april 2019

De KNHS heeft acht verschillende disciplinereglementen. Deze moeten altijd in samenhang worden gelezen met het Algemeen Wedstrijdreglement. Per reglement zijn er een aantal wijzigingen die de KNHS op haar website heeft opgesomd. Ga hieronder naar de betreffende discipline om te zien wat er voor jou per 1 april 2019 (of 1 maart 2019 voor endurance, eventing en voltige) wijzigt:

Dressuur:

 • Alle proven t/mde klasse ZZ-Zwaar mogen worden voorgelezen
 • De tweede proef van dezelfde combinatie hoeft per 1 april 2019 niet meer door een ander jurylid te worden beoordeeld
 • Het gebruik van beenbescherming en / of springschoenen is vanaf 1 april 2019 toegestaan tijdens een hors-concours (HC) start
 • De klassenindeling voor de afdelingsdressuur komt per 1 april 2019 te vervallen. Ieder team bepaalt zelf in welke klasse zij uit willen komen
Springen:
 • Aanscherping voor het gebruik van achterbeenbescherming. Deze regels worden in lijn gemaakt met de reglementen hierover van de FEI. De aanscherping van de achterbeenbeschermers wordt gefaseerd ingevoerd: Per 1 april 2019 gelden de nieuwe regels voor alle ponyrubrieken en rubrieken voor Children, per 1 april 2020 voor rubrieken voor Junioren en Young Riders en per 1 april 2021 gaat dit in voor alle springrubrieken.
 • Combinaties die geplaatst zijn voor een barrage of een winnaarsronde en zich hiervoor met toestemming van de jury terugtrekken gelijk worden geplaatst met de combinaties die wel van start gaan in de barrage en uitgebeld worden of in het parcours opgeven
Eventing:
 • De hoogte van het springparcours voor E-pony’s klasse L, M en Z wordt bij alle klassen 5 cm lager.
 • Tijdfouten in het springen zullen minder zwaar meetellen. In plaats van 1 strafpunt per seconde zal dit net als in de cross worden bestraft met 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding. Als er B-zonder dressuur wordt verreden dan start de combinatie met een beginscore van -30.

In dit blog staan de meest recente reglementen per maart 2019. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleent. Bezoek voor de meest actuele reglementen altijd de KNHS wedstrijdreglementen.

Je winkelmand