Levertijd van slechts twee dagen

Vanaf 50 euro gratis verzending

Alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen

Welke paardendeken wanneer gebruiken?

Er zijn veel soorten paardendekens. Welke deken jouw paard nodig heeft, hangt af van het seizoen, of je paard geschoren is en welke (gevoels)temperatuur het buiten is.

Deel dit blog met iemand via:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Er zijn veel soorten paardendekens. Welke deken jouw paard nodig heeft, hangt af van het seizoen (zweetdeken, regendeken, vliegendeken), of je paard geschoren is en welke (gevoels)temperatuur het buiten is.

Een ongeschoren paard voelt zich op zijn gemak tussen 15ºC en -5ºC. Dit wordt de thermoneutrale zone genoemd. Een geschoren paard heeft een thermoneutrale zone tussen de 10ºC en 20ºC.

Als het kouder wordt dan de thermoneutrale zone kun je je paard helpen door een deken op te doen.

Wanneer paard deken op?

Een (volledig) geschoren paard heeft in de winter een deken nodig. Een ongeschoren paard heeft pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5ºC.

Let op! De gevoelstemperatuur kan door langdurige neerslag of harde wind aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.

Ook de leeftijd van je paard kan een rol spelen. Een ouder paard heeft doorgaans meer moeite om warm te blijven dan een jong paard.

Welke winterdeken?

De warmte die een deken geeft, wordt bepaald door de vulling, uitgedrukt in gram per vierkante meter. Onderstaande tabel is een leidraad voor de keus van de deken:
Let op witte plekken aan de binnenkant van de deken. Witte plekken betekenen dat je paart heeft gezweet en de deken te warm is. Een bezweet en bedekt paard kan verkleumen en daardoor ziek worden. Let dus goed op het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur en ook tussen de gevoelstemperatuur en daadwerkelijke temperatuur. Ga altijd alle omstandigheden na en vergelijk paard niet met jezelf. Wanneer mensen het koud hebben, kunnen paarden zich nog prima voelen.

Spieren koelen na inspanning

Door inspanning kan de temperatuur in de spieren oplopen tot 45ºC. Je paard zal gaan zweten. Als de koelere buitenlucht langs de natte huid blaast, koelt het bloed af. Dit afgekoelde bloed stroomt naar de spieren, zodat ook daar de temperatuur daalt. Je kunt het afkoelingsproces ondersteunen door met het paard te stappen en het paard af te spoelen met koud of lauw water.

Zweetdeken

Bij koud weer kun je met behulp van een zweetdeken voorkomen dat je paard te snel afkoelt en last krijgt van stijfheid. Zodra de zweetdeken het zweet heeft opgenomen, haal je deze weer van je paard af. Doe je dat niet, dan blijft je paard nat en koelt hij te snel af.

Vliegendeken

Welke paardendeken wanneer gebruiken?In de zomer kan een vliegendeken of eczeemdeken jouw paard helpen de zomer door te komen.

Dit eerste deken vermindert de hinder van (steek)vliegen. Daarnaast bevatten deze dekens vaak ook nog een stuk over de hals en het hoofd.

Een paard met een allergie voor de Culicoïde mug (ook wel knut genoemd) is gebaat bij een eczeemdeken. Deze mug kan een paard hevige irritatie en jeuk bezorgen. Een eczeemdeken beschermt jouw paard tegen deze mug en vermindert zo de irritatie.

De betere vliegen- en eczeemdekens worden gemaakt van goed ventilerend materiaal zodat je paard niet te warm wordt onder de deken.

Je winkelmand