Als je wedstrijden gaat rijden, krijg je te maken met de beoordeling van de verzorging van het geheel. In de klassen BB en B van zowel het springen als de dressuur wordt hiernaar gekeken. Waar let de jury op bij deze beoordeling? Welke verzorging van je paard wordt verwacht? En waarom krijg je de ene keer een 7 en de andere keer een 9?
Waar let de jury op bij de beoordeling?
De KNHS heeft een reglement, namelijk het disciplinereglement dressuur. In het disciplinereglement dressuur van de KNHS staat:
Artikel 126 – Beoordeling
Onder de noemer ‘verzorging van het geheel’ wordt de beoordeling uitgebracht over:
De conditie waarin en het toilet waarmee het paard wordt gepresenteerd;
Het harnachement van het paard;
De kleding en de verzorging van de deelnemer.
Zelf vind ik ‘het toilet’ en ‘de conditie’ nog vrij vaag. In een ander artikel hierover staat dit:
Artikel 119 – De verzorging van het geheel
Conditie en toilettering paard/pony
Het paard/de pony wordt in wedstrijdconditie voorgesteld. Het dragen van hoefijzers is voor de beoordeling niet van belang. Voor de wijze van het correct toiletteren van het paard/de pony wordt een aantal mogelijkheden gegeven in voorkeursvolgorde.
Voor paarden en pony’s van rassen waarbij een andere wijze van toilettering gebruikelijk is (Fjorden, Haflingers, IJslanders, Shetlanders en Friezen) is er geen voorkeursvolgorde.
Voor een paardrijwedstrijd kun je de paardenmanen op verschillende manieren verzorgen, namelijk:
In één enkele rij van dubbel geslagen vlechtjes of knotjes die afgewerkt mogen zijn met wit band. De maantop mag daarbij los blijven, maar moet dan over de frontriem worden gedragen.
Los gedragen, goed verzorgde, naar één zijde liggende manen van gelijke lengte.
Op andere wijze dan onder (1) aangegeven ingevlochten manen.
Totaal afgeschoren manen.
(Bij voorkeur wordt vlak achter de oren een stukje manen verwijderd (‘derde oor’), zodat het hoofdstel een goede ligplaats heeft.)
De bovenkant van de paardenstaart kun je voor op wedstrijd op de volgende manieren verzorgen:
De haren van de staart ingevlochten over een afstand van tenminste een vierde deel van de staartwortel. Het mee vlechten van gekleurde linten wordt voor dressuurwedstrijden minder op prijs gesteld.
De haren van de staartwortel ‘bijgetrokken’.
De haren van de staartwortel ‘bijgeknipt’ of ‘bijgeschoren’
Verzorging onderkant paardenstaart:
Recht afknippen. De lengte in ‘gedragen’ toestand reikt tenminste een handbreedte onder de spronggewrichten.
Waarom krijg je de ene keer een 7 en de andere keer een 9?
Nu je precies weet wat wel/niet mag of wordt gewaardeerd, heb ik je nog geen antwoord gegeven wat het verschil is tussen die 7 en een 9. Het antwoord op die vraag kan ik voor een deel uitleggen. De meeste jury’s hanteren een eigen standaard cijfer. Dat meestal een 7 of een 8 is. Als jouw paard of pony er onverzorgd uit ziet (al dan niet in wedstrijdconditie) dan kan de jury een 5 of lager geven. Sommige jury’s geven een 9 aan wie duidelijk extra moeite heeft gedaan voor de verzorging van zijn/haar paard. De reden waarom juryleden dit doen, is dat zij vaak vinden dat dit onderdeel het eindresultaat niet teveel mag beïnvloeden. Uiteindelijk is het correct rijden van de onderdelen en jouw paard natuurlijk belangrijker dan de optoming en witte paardenbenen.
Op de foto’s gebruikt in dit blog berust auteursrecht en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming van Ruiterleven!