Levertijd van slechts twee dagen

Vanaf 50 euro gratis verzending

Alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen

Tips voor de hoefverzorging van je paard

Regelmatige controle en goede hoefverzorging is ontzettend belangrijk. In dit blog lees je toepasbare tips voor een goede hoefverzorging en het vinden van een erkende hoefsmid.

Deel dit blog met iemand via:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Regelmatige controle en goede hoefverzorging is ontzettend belangrijk. De ontwikkeling van de hoef en de stand van het onderbeen zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid beweging, het type bodem en erfelijke factoren. Daarnaast spelen ook het bekappen en uitkrabben van de hoef een belangrijke rol. In dit blog lees je toepasbare tips voor een goede hoefverzorging.

Hoeven vochtig houden

Hoeven kunnen uitdrogen en afsplinteren als deze te droog worden. Laat je paard dus af en toe in een natte weide of paddock lopen. De hoeven nemen het vocht op en dit zorgt voor veerkrachtige hoeven. Dus die strandrit is ook nog eens goed voor de hoeven van je paard. Let wel op dat je paard niet te vaak en te veel op een natte ondergrond staat. Heeft je paard langer dan twintig minuten op een natte ondergrond gestaan? Dan kun je er wat hoefolie op doen, zodat het vocht goed in de hoef kan trekken.

Wel of niet de hoeven invetten?

De hoeven van je paard kun je voor een wedstrijd, clinic, of ander evenement invetten. Echter kan vet of olie de hoef afsluiten. Het is dus niet aan te raden om dit in de dagelijkse verzorging van je paard op te nemen. Een gezonde glanzende hoef maakt echter wel een goede indruk tijdens een evenement. Dus zo nu en dan wat hoefvet of hoefolie kan geen zeker geen kwaad.

Hoeven uitkrabben

Paardenhoef afbeelding tekening

We weten allemaal dat het belangrijk is de hoeven van je paard regelmatig uit te krabben. Maar wees niet te enthousiast met het ijzeren deel van de hoevenkrabber. Wanneer je teveel met het ijzer in de straalgroeven krabt (zie afbeelding), verzwak je de overgang tussen de harde en weke gedeelten in de hoef. Gebruik dus bij voorkeur een hoevenkrabber met borstel voor de gevoelige delen.

Zoek een goede hoefsmid

De hoeven van je paard groeien snel. Binnen een jaar is de hele hoef ‘vervangen’. Dat betekent dat het belangrijk is regelmatig de hoeven te laten behandelen door een hoefsmid. “No feet, no horse”. Dus mocht je op zoek zijn naar een goede hoefsmid: De Vereniging van Hoefsmeden heeft op haar website een handige zoekfunctie om een erkende hoefsmid bij jou in de buurt te vinden.

Je winkelmand