Levertijd van slechts twee dagen

Vanaf 50 euro gratis verzending

Alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen

Zo zorg je voor het beste spierherstel bij je paard

Deel dit blog met iemand via:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

De spieren van je paard zorgen ervoor dat hij kan doen wat je van hem vraagt. Het is daarom belangrijk de spieren in goede conditie te houden. Een goed spierherstel bij je paard is hierin cruciaal. Dit kan blessures voorkomen en helpt je paard sterker te worden.

Zo werken de spieren tijdens training

Het dragen van een ruiter of trekken van een kar, kost een paard veel kracht. Deze kracht komt o.a. vrij in de spieren. De belangrijkste bouwstoffen van de spieren zijn eiwitten. Om kracht vrij te laten komen in de spieren ontstaan er scheurtjes in de aanwezige eiwitten. Deze eiwitten worden iedere dag door je paard opgenomen en weer afgestoten als afvalstof. De doorlopende opbouw en afbraak houden de spieren van je paard gezond en krachtig.

Opwarmen van de spieren

Vrijwel iedere paardeneigenaar weet dat het zeer belangrijk is de spieren van je paard de tijd te geven goed op te warmen. Hiermee kun je al op de poetsplaats beginnen met rek- en strekoefeningen. Dierenartsen raden aan de warming-up wat te verlengen wanneer de omgevingstemperatuur is gezakt. Wissel in het staptempo, rek en strek en bouw daarna het tempo (ook in draf en galop) op. Hierdoor worden de pezen en spieren opgewarmd. 

De manier van trainen verschilt bij iedere ruiter en paard, maar ook het trainingsdoel kan verschillen. Zo vraagt de ene oefening meer kracht dan de ander. Wissel de zwaardere oefeningen af met de lichtere oefeningen. Daarnaast kun je de spieren kort de tijd geven om te herstellen door te stappen tussen de oefeningen door. Dit helpt vaak verzuring in de spieren te voorkomen.

Veel voorkomende spierproblemen bij paarden

Er zijn verschillende fases waar de spieren van je paard doorheen gaan als deze getraind worden. Een van die fases is de veel voorkomende verzuring en verkramping door overvragen van je paard. Dit lijdt vervolgens vaak tot spierpijn. Geen pretje voor je paard. Spierpijn kun je vaak herkennen aan kort en stijf lopen. Het is daarom ook zeer belangrijk je paard goed uit te draven/stappen. Zo krijgen ook de korte spieren de kans te ontspannen.

Zorg voor voldoende ‘cooling down’

Na de training begint het spierherstel bij je paard. Bij voorkeur geef je je paard tijdens het draven de gelegenheid te strekken voordat je de overgang maakt naar stap. Zorg ervoor dat je paard blijft stappen na de training, zodat de spieren de kans krijgen zich te herstellen na inspanning of verzuring. 

Daarnaast is het belangrijk dat je je paard ook daadwerkelijk de kans geeft af te koelen. Gooi er in de winter niet direct een zweetdeken overheen, maar laat het zweet even verdampen. Hoe intensiever de training, hoe langer de ‘cooling down’ nodig zal zijn.

Spierherstel bij je paard na de training

Zodra je paard klaar is met trainen kan het helpen de spieren te koelen als het erg warm is. In de winter kan het verstandig zijn ervoor te zorgen dat de spieren niet te snel afkoelen. Dit voorkomt spierpijn. Ga dus altijd na wat de ideale situatie is aan de hand van de omstandigheden. 

Tot slot is het uiterst belangrijk de eiwitten in de spieren van je paard weer aan te vullen. Je paard zal deze voornamelijk uit het ruwvoer halen, maar niet voor ieder paard zit hierin voldoende voor goed herstel. Hiervoor kan een aanvullend supplement voor spierherstel bij je paard uitkomst bieden. Vitamine E met Selenium zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de spieren worden afgevoerd en eiwitten in de spieren weer worden opgenomen.

Je winkelmand