Levertijd van slechts twee dagen

Vanaf 50 euro gratis verzending

Alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen

Leer onderhouden en schoonmaken

Naast het verzorgen van je paard of pony is het belangrijk dat je je tuig maar ook je laarzen regelmatig even oppoetst. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar je tuig en laarzen gaan zo ook veel langer mee. In dit blog lees je hoe je leer het beste kunt schoonmaken.

Deel dit blog met iemand via:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Naast het verzorgen van je paard of pony is het belangrijk dat je je tuig maar ook je laarzen regelmatig even oppoetst. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar je tuig en laarzen gaan zo ook veel langer mee. In dit blog lees je hoe je leer het beste kunt schoonmaken.

Je tuig maak je het makkelijkst schoon door de beugels en andere accessoires eraf te halen. Zo kom je ook in de lastigere hoekjes waar het vuil zich ophoopt. Vervolgens is het belangrijk dat je het grove van het leer poetst met een zachte borstel.

Producten om leer schoon te maken

Ruiterleven lederzeep schoonmaken onderhoud zadelOm het leer grondig schoon te kunnen maken heb je lederzeep nodig. Ruiterleven lederzeep reinigt het leer diep en heeft een antibacteriële werking. Hiermee verwijder je het vuil uit het leer voordat je er een ander product op smeert. Om de zeep goed zijn werk te laten doen zit er een bijbehorend sponsje bij. Maak de spons nat en knijp de spons goed uit, want de zeep mag niet gaan schuimen.

Poets je tuig of laarzen vervolgens met draaiende bewegingen goed schoon. Probeer de stiksels en ritsen te vermijden. Tot slot neem je met een droge doek het leer af, zodat er geen zeepresten achterblijven.

Nu het leer schoon is, is het zaak dat het leer ook naverzorgd wordt. Als je alleen zeep gebruikt kan dit ervoor zorgen dat het leer na een tijdje stug en droog wordt. Om dit te voorkomen kun je ledervet, crème, dressing of olie gebruiken. Vet of crème kun je het beste gebruiken als het leer van zichzelf al erg soepel is. Dressing of olie kun je het beste gebruiken wanneer het leer nog vrij nieuw en stug is.

Heeft het leer een laklaag? Smeer dit dan niet in met vet of olie! Dit kan gaan vlekken. Gebruik dan een laklotion. Dit is verkrijgbaar bij schoenspeciaalzaken.

Hoe je een van de bovengenoemde verzorgingsproducten voor het leer aanbrengt, kan zowel met een doek als met een kwast of spons.

Leer schoonmaken tips

  • Breng altijd een dunne laag aan en herhaal dit als dat nodig is. Een dikke laag trekt vaak niet goed in het leer.​
  • Probeer stiksels en ritsen te vermijden en laat geen resten zeep, vet of ander smeersel achter.
  • Vermijd de kussens van het zadel met andere producten dan lederzeep. Dit kan de kussens van je zadel aantasten doordat het vet of de olie daar intrekt.
  • Maak bij voorkeur een dag voor gebruik het leer schoon. Zodat de producten goed kunnen intrekken.

Succes met het schoonmaken van jouw harnachement!

Je winkelmand