Levertijd van slechts twee dagen

Vanaf 50 euro gratis verzending

Alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen

Magnesiumtekort bij je paard: dit zijn de symptomen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een Magnesiumtekort nare (blijvende) gevolgen kan hebben. Het is daarom belangrijk vast te stellen of jouw paard een eventueel tekort heeft. In dit blog lees je hoe je dit kan achterhalen en mogelijk kunt voorkomen.
magnesiumtekort paard symptomen voorkomen magnesium citraat supplement

Deel dit blog met iemand via:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Symptomen van magnesiumtekort bij paarden

Kort samengevat kunnen de volgende symptomen een teken zijn van magnesium tekort bij je paard:

  • Spiertrillingen
  • Spierspanningen (lijdt vaak tot spierpijn)
  • Verminderde eetlust
  • Gespannen/stress
  • Snelle/verhoogde ademhaling
  • Achteruitgang van hart- en skeletspieren
Bron: Moelands, M. (2013). Preventie van mineraaldeficiënties bij paarden door supplementatie.2

Mocht jouw paard een van de bovenstaande symptomen hebben, wil dat nog niet direct zeggen dat je paard een tekort aan Magnesium heeft. Een bloedtest zal een vertekend beeld kunnen geven van de daadwerkelijke Magnesiumwaarde in je paard. Dit kan komen door ziekte of een ontsteking.1 Daarom zal een dierenarts een urinetest kunnen doen, om met zekerheid vast te stellen of je paard een Magnesiumtekort heeft.

Voordat je een dierenarts inschakelt, kun je nagaan of het basis rantsoen van jouw paard voldoende Magnesium bevat. Hoe je dat doet lees je aan het einde van dit artikel (derde kopje).

Gevolgen magnesiumtekort bij paarden

Dr. Kellon (dierenarts met specialisatie in bioactieve stoffen) en L. McLean (biochemici) vertellen in een gesprek dat Magnesium belangrijk is voor het voorkomen van insulineresistentie.3 Zij benoemen dat magnesium vaak voor komt bij insulineresistentie, maar dan bij mensen.3 Wetenschappelijk bewijs voor Magnesiumtekorten bij paarden met insulineresistentie is er (nog) niet.

Wel is er bekend dat stress en plotseling veel (in)spanning kan lijden tot spierbevangenheid, verminderde eetlust en achteruitgang van hart- en skeletspieren.2,4 Je kunt je voorstellen dat wanneer jouw paard een (sport)prestatie moet leveren met (krampachtig) gespannen spieren dit op de korte termijn verzuring en spierpijn oplevert. Wanneer het paard niet goed herstelt van deze (in)spanning, kan dit op de lange termijn nadelige gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld schade in de spieren.

Voorkomen van een magnesiumtekort bij paarden

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat volwassen paarden 0,013 gram Magnesium per kg gewicht per dag nodig hebben.5 Voor een paard van 600 kg betekent dat 7,800 gram per dag. Magnesium werkt echter niet zonder het mineraal Calcium. Het is dus belangrijk dat de balans tussen Calcium en Magnesium goed is. Voor een paard is de verhouding tussen Calcium en Magnesium 2-3:1.1 Dit houdt in, dat voor gram Magnesium, je paard 3 gram Calcium nodig heeft.

Rekenvoorbeeld:

Stel een paard weegt 600 kg. Dan heeft het paard (600 x 0,013 =) 7,8 gram Magnesium nodig per dag. De verhouding tussen Calcium en Magnesium is 3:1. Dus, je paard heeft dan (7,8 x 3 =) 23,4 gram Calcium per dag nodig.

Nu hoor ik je afvragen: hoe weet ik hoeveel Magnesium het basisrantsoen van mijn paard bevat? Daar is helaas geen eenzijdig antwoord op te geven, omdat ieder paard een ander rantsoen heeft (denk aan 24/7 buiten, in de paddock of in de wei, etc.). De volgende speerpunten kun je gebruiken om een schatting te maken van de dagelijkse Magnesiumopname van jouw paard:

  • Gras: bevat ongeveer 1,2 en 3 gram Magnesium per kg (een paard eet gemiddeld 4 kg. gras per uur)
  • Hooi: bevat tussen de 2,2 (fijn), 1,7 (middel) en 1,4 gram (grof) per kg.
  • Kuil: bevat tussen de 2,2 (fijn), 2 (middel) en 1,7 gram (grof) per kg.
  • Krachtvoer: kijk hiervoor op het etiket van het aanvullende voer dat je geeft.
Bron: Productschap Diervoeder. (2013). Voederbehoeften en waardering van voedermiddelen.6

Het is dus belangrijk na te gaan hoeveel Magnesium jouw paard dagelijks binnen krijgt en of dit voldoende is (zie rekenvoorbeeld). Hierbij kan het verstandig zijn je hooi/kuil te laten analyseren. Heeft jouw paard een structureel Magnesiumtekort (of te veel Calcium ten opzichte van Magnesium)? Dan kun je er goed aan doen Magnesium als supplement bij te voeren. Kies hierbij voor een goed opneembare vorm, zoals Magnesium Citraat.

Je winkelmand